MAT ISTÄLLET FÖR RAT

MINSKAT MATSVINN I BUTIK

Vad går att göra åt det mycket stora matsvinnet som sker i butiker och verksamheter dagligen? Vi konsumenter har höga krav på varorna vilket gör att exempelvis minsta lilla skada på frukt är anledning till att kassera den. Vilka möjligheter finns ex. för butiken att tillvarata råvaror, som inte kommer kunna säljas men är fullt ätbara och tillaga dessa för merförsäljning, utökad service och minskat svinn?

Renodlat har arbetat tillsammans med Stora Coop i Gällivare och har även haft ett möte med ICA i Gällivare angående matsvinn. Vidare har projektet inom denna aktivitet haft ett samarbete med Matlaget AB i Gällivare som lagar mat till kommunens alla skolar, daghem och äldreboenden m.fl. Tillsammans har vi undersökt om och hur vi skulle kunna skapa nytta istället för avfall.

Frukt och grönt är det som det slängs viktmässigt mest av i butikerna. Här finns potential att ta tillvara på detta och skapa nya produkter. Men det är arbetsintensivt. Möjliga lösningar finns men består till stor del på butikens egna motivation och förmåga samt viljan att engagera andra intressenter.

Matlaget tog steget att ansluta sig till Karma och säljer mat som annars skulle ha kastats. Detta har blivit en mycket uppskattad nyhet i Gällivare och det verkar som fler restauranger följer efter.  Mindre mat i soporna och mer större matutbud till folket. Renodlat har varit bollplank, arbetat tillsammans med Matlaget i uppstarten, hjälpt till med marknadsföringen i denna process.

 

Stäng meny